SRTs asked in SSB Interview with Reaction: Check Here

SRTs asked in SSB Interview

These are some of the important Situation Reactions that are asked in SSB Interview. We have provided these situation with best possible acceptable response. You have to be practical and truthful while giving these responses.

1. While going to his village on a bicycle, he met with a serious accident resulting into serious injury to the pillion rider and damage to his vehicle.  He…..

Ans. He gave first aid to injured, took him to nearest hospital leaving his vehicle locked behind.

2. While going to his college on bicycle, he was hit by a car.  He……

Ans. He balanced his movements, noted down car number, reported traffic police, continued his journey.

3. Moving on a bicycle with his brother, towards his village, he suddenly found that the vehicle got punctured and his brother was running high fever, no public transport was available there.  He……

Ans. He took lift from a passer by vehicle (bullock cart/tractor), took his brother to nearest doctor on the way, got bicycle repaired, went home.

4. Returning from picnic, he had to cross the river with his friends and he found that the temporary bridge had collapsed.  He……….

Ans. He motivated his friends, swam across the river, reached the destination.

5. Going over the bridge of a river along with his friends, he found some of them had already crossed the bridge when suddenly the bridge collapsed.  He……………

Ans. He arranged boat for the remaining, crossed the river, reached the destination.

6. While crossing the river he found his boat overturning in the mid of the river.  He………. 

Ans. He jumped out, swam across the river.

7. While crossing the river in a boat, he found the boar has developed a leak/hole and water started coming in.  He…………….

Ans. He plugged the leak with cloth, threw water with bucket, continued boating crossed the river.

8. Due to heavy rain the river was rising and he had to cross the river to reach his village.  He……..

Ans. He waited till rain stopped, then crossed the river by boat.

9. While going college, he saw fire in a building, people were panicking.  He………..

Ans. He pacified the people, switched off the mains, used fire extinguishers, called up fire brigade, rescued people from fire, admitted them to nearest hospital.

10. He is urgently needed of money.  He………..

Ans. He borrowed money from friend, did the work, returned money on time.

11. He had a need for money for a long duration.  He……………

Ans. He took up part time job or tuitions, continued studies, got job and helped the family.

12. One of his friends needed money.  He……………

Ans. He helped them financially or arranged money for them.

13. While playing a hockey match, he twisted his ankle very badly.  He………………

Ans. He took first aid, continued playing and won the match.

14. As the captain of his team, he found his players rather discourages while playing a match.  He……………

Ans. He encouraged them, played the match and won it.

15. During his doubles match, he found his partner missing.  He…………..

Ans. He took the substitute player, played the match and won it.

16. While watching a match, he found the supporters of two rival team started fighting.  He……………

Ans. He pacified them, urged to show sportsman spirit, helped the authorities to control the situation.

India China Expanding Engagements

17. During the final match he found his captain was unable to continue due to serious injury.  He…………..

Ans. He took the responsibility of the captain, played and won.

18. During a mountaineering trip. He found some members of his team were injured and some got tired because of longer route taken by the party.  He…….

Ans. He gave first aid to injured, consulted route map to take short route, encourage friends, continued trip and reached the destination.

19. During a climbing expedition just before reaching on the mountain top or peak, he found his feet were slipping due to sand underneath his feet.  He…..

Ans. He dug the axe, controlled his balance, changed steps to move up and reached at top.

20. During a train journey, he found some co-passengers arguing unnecessarily and disturbing others.  He………..

Ans. He persuaded them not to do so, created cordial atmosphere and completed journey happily.

21. During a train journey, he found that compartment caught fire and people were trying to jump out from the running train.  He………..

Ans. He pulled the alarm chain, stopped people to jump out, first aid, evacuation of people, asked recovery train, helped to douse fires and complete the journey.

22. During his journey he found some robbers entered the compartment and trying to loot the passengers.  He…

Ans. He overpowered them along with the fellow passengers, handed them over to police and completed the journey.

23. While going to a particular destination, he entered a wrong train, at the platform only two minutes were left for the right train to start.  He…..

Ans. He rushed to board the right train, caught it and completed the journey.

24. During the journey, he found a man pickpocketing his purse.  He…………….

Ans. He caught his red handed, handed him over to police and completed the journey.

25. He found an old lady about to fall from the door of the compartment of a running train.  He……..

Ans. He rushed to her, saved her from falling.

26. T.E. came to check his ticket but he found that his purse, containing the ticket and cash, was pickpocketed.  He……..

Ans. He established his identity, took cash from a fellow passenger in lieu of cheque.

27. While going to place for an urgent work, he found the only bus left was full and no other public conveyance was available.  He…………….

Ans. He somehow manage his entry into bus and traveled the distance standing.

India China Expanding Engagements

28. Being the eldest in his family, he found his family was uprooted due to Tsunami.  He………..

Ans. He took all the responsibilities, rehabilitated the family by arranging necessary things, encouraged family members and faced the situation boldly.

29. He found a few team members were going back rather joining picnic.  He……….

Ans. He inquired into the reason, removed all misconceptions, convinced them to stay, enjoyed with them and returned happily.

30. In a picnic towards the late hours of the evening he was served with cold food by his friends.  He……………

Ans. He accepted the cold food and enjoyed friend’s company.

Download Exampur Official App Here

Also Read:

Indian Navy Artificer Apprentice SSR Recruitment 2021: Check Details here


Top 15 SRTs Asked in SSB Interview

  1. He was posted on a ship as a telegraphist, but suddenly the communication system failed.  He…………………………………………………………………………………..

  2. They were traveling by train when one of the compartments caught fire.  He saw people trying to jump off from doors as well as windows.  He……………………………

  3. He was recently appointed captain of the basket-ball team and the task before him was to make it the winning team in the state.  So he…………………………………

  4. The tractor dashed against a fast moving truck and the drivers were thrown off into ditches.  He was just away from it.  He …………………………………

  5. He was called up for an interview for a job he badly needed and the very day his examination was to start. He …………………………………

  6. Two friends quarreled because some one had created misunderstanding between them.  He …………………………………

  7. He was serving under two officers who were always against each other and they used to give conflicting orders.  He …………………………………

  8. His friends were fond of swimming in the pond and he did not know how to swim at all. One evening they insisted on his jumping into the pond and promised to               help him out in case of trouble.  So he jumped and landed into the deep water.  His                  friends.  …………………………………

  9. There was rush at the platform and the train was about to start but the coolie carrying is luggage could not be traced.  He …………………………………

  10. As monitor of  his class he had to put up the names of those who had not done their home work.  His friend was also a culprit.  He …………………………………

  11. A charity show was arranged for national defence fund and people had contributed liberally.  But at the appointed time the leading artist failed to turn up.  As the Secretary of the society, he …………………………………

  12. He had entered the semi-final in the State Badminton Championships.  But his opponent was reputed to be too strong.  He…………………………………

  13. The train was moving fast when he was jolted of his sleep to find a man trying to pull out his purse from his back pocket.  He…………………………………

  14. Money was needed to meet the expenses of his brother’s illness and his relations had refused to help.  He. …………………………………

  15. It was nearly midnight when he heard gun shot and cries of women and children.  On learning that some dacoits had raided his village.  He. ……………………

Also Read:

SSC CHSL Exam Analysis,12 April Shift 1: Check Here

SSC CHSL 2020-21: Exam Date, Online Form, Syllabus, Pattern

Download Online Benchers App here

10 Commonly Asked Situations in SSB Interview (With Reactions)

10 Commonly Asked Situations in SSB Interview:  SRT in SSB is third in number in SSB Psychological tests battery. Candidates are provided a sheet and 60 Situations would be given to you and you are expected to write your responses to those situations. Read the situation very carefully and then write the solution as you will behave naturally in that particular situation. Keep in mind all the resources that is provided to you in the situation.

10 Commonly Asked Situations in SSB Interview

  1. While going to his village on a bicycle, he met with a serious accident
    resulting in serious injury to the pillion rider and damage to his
    vehicle. He….
    Ans. He gave first aid to the injured, took him to the nearest hospital
    leaving his vehicle locked behind.
  2. While going to his college on a bicycle, he was hit by a car. He……
    Ans. He balanced his movements, noted down the car number, reported traffic police, and continued his journey.

  1. Moving on a bicycle with his brother, towards his village, he suddenly found that the vehicle got punctured and his brother was running a high fever, no public transport was available there. He……
    Ans. He took a lift from a passer-by vehicle (bullock cart/tractor), took his brother to the nearest doctor on the way, got bicycle repaired, went home.

  2. Returning from a picnic, he had to cross the river with his friends, and he found that the temporary bridge had collapsed. He……….
    Ans. He motivated his friends, swam across the river, reached the destination.

  3. Going over the bridge of a river along with his friends, he found some of them had already crossed the bridge when suddenly the bridge collapsed. He……………
    Ans. He arranged a boat for the remaining, crossed the river, reached the destination.

  4. While crossing the river he found his boat overturning in the mid of the river. He……….
    Ans. He jumped out, swam across the river.

  5. While crossing the river in a boat, he found the boar has developed a leak/hole, and water started coming in. He…………….
    Ans. He plugged the leak with cloth, threw water with a bucket, continued boating crossed the river.

  6. Due to heavy rain, the river was rising, and he had to cross the river to reach his village. He…….
    Ans. He waited till rain stopped, then crossed the river by boat.

  7. While going college, he saw the fire in a building, people were panicking. He……….
    Ans. He pacified the people, switched off the mains, used fire extinguishers, called up fire brigade, rescued people from fire, admitted them to the nearest hospital.

  8.  He is urgently needed for money. He……….
    Ans. He borrowed money from a friend, did the work, returned money on time.

Download Online Benchers App here

Also Read:

List of Major Operations of Indian Navy: Know Here

SSC CGL 2021 Syllabus: Check Tier-wise Syllabus

Territorial Army Notification 2021: Get Details