Top 15 SRTs Asked in SSB Interview

  1. He was posted on a ship as a telegraphist, but suddenly the communication system failed.  He…………………………………………………………………………………..

  2. They were traveling by train when one of the compartments caught fire.  He saw people trying to jump off from doors as well as windows.  He……………………………

  3. He was recently appointed captain of the basket-ball team and the task before him was to make it the winning team in the state.  So he…………………………………

  4. The tractor dashed against a fast moving truck and the drivers were thrown off into ditches.  He was just away from it.  He …………………………………

  5. He was called up for an interview for a job he badly needed and the very day his examination was to start. He …………………………………

  6. Two friends quarreled because some one had created misunderstanding between them.  He …………………………………

  7. He was serving under two officers who were always against each other and they used to give conflicting orders.  He …………………………………

  8. His friends were fond of swimming in the pond and he did not know how to swim at all. One evening they insisted on his jumping into the pond and promised to               help him out in case of trouble.  So he jumped and landed into the deep water.  His                  friends.  …………………………………

  9. There was rush at the platform and the train was about to start but the coolie carrying is luggage could not be traced.  He …………………………………

  10. As monitor of  his class he had to put up the names of those who had not done their home work.  His friend was also a culprit.  He …………………………………

  11. A charity show was arranged for national defence fund and people had contributed liberally.  But at the appointed time the leading artist failed to turn up.  As the Secretary of the society, he …………………………………

  12. He had entered the semi-final in the State Badminton Championships.  But his opponent was reputed to be too strong.  He…………………………………

  13. The train was moving fast when he was jolted of his sleep to find a man trying to pull out his purse from his back pocket.  He…………………………………

  14. Money was needed to meet the expenses of his brother’s illness and his relations had refused to help.  He. …………………………………

  15. It was nearly midnight when he heard gun shot and cries of women and children.  On learning that some dacoits had raided his village.  He. ……………………

Also Read:

SSC CHSL Exam Analysis,12 April Shift 1: Check Here

SSC CHSL 2020-21: Exam Date, Online Form, Syllabus, Pattern

Download Online Benchers App here

10 Commonly Asked Situations in SSB Interview (With Reactions)

10 Commonly Asked Situations in SSB Interview:  SRT in SSB is third in number in SSB Psychological tests battery. Candidates are provided a sheet and 60 Situations would be given to you and you are expected to write your responses to those situations. Read the situation very carefully and then write the solution as you will behave naturally in that particular situation. Keep in mind all the resources that is provided to you in the situation.

10 Commonly Asked Situations in SSB Interview

  1. While going to his village on a bicycle, he met with a serious accident
    resulting in serious injury to the pillion rider and damage to his
    vehicle. He….
    Ans. He gave first aid to the injured, took him to the nearest hospital
    leaving his vehicle locked behind.
  2. While going to his college on a bicycle, he was hit by a car. He……
    Ans. He balanced his movements, noted down the car number, reported traffic police, and continued his journey.

  1. Moving on a bicycle with his brother, towards his village, he suddenly found that the vehicle got punctured and his brother was running a high fever, no public transport was available there. He……
    Ans. He took a lift from a passer-by vehicle (bullock cart/tractor), took his brother to the nearest doctor on the way, got bicycle repaired, went home.

  2. Returning from a picnic, he had to cross the river with his friends, and he found that the temporary bridge had collapsed. He……….
    Ans. He motivated his friends, swam across the river, reached the destination.

  3. Going over the bridge of a river along with his friends, he found some of them had already crossed the bridge when suddenly the bridge collapsed. He……………
    Ans. He arranged a boat for the remaining, crossed the river, reached the destination.

  4. While crossing the river he found his boat overturning in the mid of the river. He……….
    Ans. He jumped out, swam across the river.

  5. While crossing the river in a boat, he found the boar has developed a leak/hole, and water started coming in. He…………….
    Ans. He plugged the leak with cloth, threw water with a bucket, continued boating crossed the river.

  6. Due to heavy rain, the river was rising, and he had to cross the river to reach his village. He…….
    Ans. He waited till rain stopped, then crossed the river by boat.

  7. While going college, he saw the fire in a building, people were panicking. He……….
    Ans. He pacified the people, switched off the mains, used fire extinguishers, called up fire brigade, rescued people from fire, admitted them to the nearest hospital.

  8.  He is urgently needed for money. He……….
    Ans. He borrowed money from a friend, did the work, returned money on time.

Download Online Benchers App here

Also Read:

List of Major Operations of Indian Navy: Know Here

SSC CGL 2021 Syllabus: Check Tier-wise Syllabus

Territorial Army Notification 2021: Get Details

Most Commonly Asked SRTs with Reactions in SSB Interview: Check Here

 Most Commonly Asked SRTs with Reactions in SSB Interview: Situation Reaction Test in SSB Interview is conducted after WAT and comes third in  SSB Psychological tests battery. 60 Situations would be given to you and you are expected to write your responses to those situations. Attempts as many situations you can. Quality of your responses matters a lot in this test. Be very practical and natural in your responses and don’t try to write someone else’s response. Read the situation very carefully and then write the response. Keep in mind all the resources that is provided to you in the situation. Keep your responses logical and practical.

Most Commonly Asked SRT with Reactions in SSB Interview

 

  1. While crossing the river in a boat, he found the boar has developed a
    leak/hole, and water started coming in. He…………….Ans. He plugged the leak with cloth, threw water with a bucket,
    continued boating crossed the river.
  2. Due to heavy rain, the river was rising and he had to cross the river
    to reach his village. He……..Ans. He waited till rain stopped, then crossed the river by boat.
  3. While going college, he saw the fire in a building, people were
    panicking. He………..Ans. He pacified the people, switched off the mains, used fire
    extinguishers, called up fire brigade, rescued people from fire,
    admitted them to the nearest hospital.
  4. He is urgently needed for money. He………..

    Ans. He borrowed money from a friend, did the work, returned money
    on time.
  5. He required money for a long duration. He……………

    Ans. He took up part-time jobs or tuitions, continued studies, got a
    job, and helped the family.
  6. One of his friends needed money. He……………

    Ans. He helped them financially or arranged money for them.
  7. While playing a hockey match, he twisted his ankle very badly.
    He………………

    Ans. He took first aid, continued playing, and won the match.
  8. As the captain of his team, he found his players rather discourage
    while playing a match. He……………Ans. He encouraged them, played the match and won it.
  9. During his doubles match, he found his partner missing. He…………..Ans. He took the substitute player, played the match and won it.
  10. While watching a match, he found the supporters of two rival teams
    started fighting. He……………Ans. He pacified them, urged to show the sportsman spirit, helped
    the authorities to control the situation.